dijous, 19 d’octubre del 2023

Pobresa Zero ~ 2023

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial per a l'Erradicació de la Pobresa (17 d'octubre), dedicat aquest any al tema "Treball decent i protecció social per a posar en marxa la dignitat", la plataforma Pobresa Zero organitza mobilitzacions cíviques, entre el 20 i 24 d'octubre, amb concentracions en diverses ciutats del País Valencià (Alacant, Elx, València i Castelló), a més d'altres accions i la presentació del Manifest de la campanya, així com de diversos informes agrupats en la Radiografia de la Pobresa.

Mobilitzacions

El document del Manifest elaborat per a esta campanya s'inicia amb aquest text introductori: "Cada 17 d'octubre commemorem el Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa per a recordar que no podem donar ni un pas arrere en els drets reeixits i que necessitem continuar atallant les desigualtats i l'emergència climàtica per a acabar amb la pobresa i les injustícies del model actual. 

Vivim en un sistema de producció, espoliació i consum que genera explotació i precarietat per a bona part de les persones en el món, al mateix temps que afavoreix l'acaparació de poder i beneficis en mans d'uns pocs. El sistema energètic, les grans empreses contaminants, l'agricultura i la ramaderia intensives causen estralls en la naturalesa. Guerres com la d'Ucraïna i les que es pateixen en altres països, porten amb si conseqüències que paguen les persones en situació de major vulnerabilitat.

També són greus qüestions com la desigualtat entre dones i homes i la discriminació per racisme o qualsevol discurs d'odi, així com la persecució dels qui defensen els drets humans i la naturalesa, Hui, 685 milions de persones viuen en pobresa extrema; moltes en països rics amb recursos, més de 108 milions són desplaçades forçoses a causa de guerres o desastres naturals, i quasi 50 milions viuen en condicions d'esclavitud moderna, treball o matrimoni forçós.

També al País Valencià més d'1.400.000 persones es troben en risc de pobresa, això és el 27,5% de la població, mentre unes 454.000 viuen en pobresa severa amb menys de 560 € al mes.

Per tot això, demandem que es reconega, enfront dels qui els neguen, que estos són problemes que necessiten solucions globals; que existeixen mesures concretes i que no podem deixar a cap persona arrere".

Font d'informació: