diumenge, 19 de setembre del 2021

Centenari del naixement de Paulo Freire (1921~2021)

"L'educació no canvia al món: canvia a les persones que canviaran el món"
Paulo Freire

Hui, 19 de setembre, fa cents anys del naixement del gran pedagog i humanista Paulo Freire (1921-1997), nascut a Recife (Brasil), el qual ens va deixar tot un legat al món educatiu i, també, per a l'Animació Sociocultural.

Centenari de Paulo Freire (1921~2021)

Des de la CASC_PV ens hem unit, a través del nostre blog, a les múltiples celebracions i actes commemoratius al voltant del seu centenari que es venen desenrotllant al llarg de tot l'any i per tot arreu, a través d'institucions i entitats diverses del món educatiu, social i cultural.

La figura de Paulo Freire, el seu testimoni i la seua obra han marcat una gran influència, no només en l'ambit socioeducatiu, també ho podem comprovar en el camp de l'Animació Sociocultural. 

I en l'actualitat, encara manté tota la seua vigència en les nostres reflexions, debats i accions en relació a col·lectius, grups i territoris, cap a un horitzó compartit i en el trajecte d'una societat transformadora.

En relació amb el camp de l'ASC, podem fer ressenya de la ponència que va impartir Paulo Freire a Madrid l'any 1987, en el Seminari "Una educación para el desarrollo: La Animación Sociocultural" (del 30 de març al 2 d'abril), organitzat per la Fundació Banco Exterior. 

En aquell Seminari van participar, entre altres ponents: Ezequiel Ander-Egg, Marco Marchioni, José Mª Quintana Cabanas, Pilar Lledó i, a més, la professora valenciana Marisa Monera, investigadora pionera de l'ASC.

La ponència de Paulo Freire es presentava sota el següent títol: "La educación para una tranformación radical de la sociedad. Un aprendizaje político", on traslladava tot el seu pensament educatiu i una visió crítica de la realitat, des de la interpel·lació: "Creo que no hay cómo entender educación y desarrollo a no ser políticamente. Si olvidamos la decisión política que está ahí, por detrás de esto, si nos olvidamos de preguntar, "¿desarrollo a favor de quién?" "¿esta educación y desarrollo estará al servicio de quiénes, de qué?". "¿De qué proyectos se trata?" Si nos olvidamos de hacer estas preguntas y no nos queda más o menos claro esto, creo que no hay otro camino sino caer en explicaciones puramente técnicas".

Com a tancament i colofó de la ponència, ens va regalar esta frase: "Tenemos que asumir el proyecto de nuestro sueño"  

L'any 1995, dos anys abans de la seua mort, va estar en terres valencianes. A la ciutat de València va intervindre com a conferenciant en el Seminari “La importància estratègica de la formació de persones adultes a la Comunitat Valenciana” (30-31 de març). 

Així mateix, en el context del mateix Seminari, va participar també en dues jornades formatives en la Cambra de Comerç de Castelló i a l'Aula de Cultura de la Caixa d'Estalvis del Mediterrani d'Alacant, els dies 3 i 4 d'abril, respectivament. (Revista CEAR núm. 4, 2020).