dilluns, 22 d’abril del 2024

In memoriam Ezequiel Ander-Egg

Segons informacions rebudes, després d'una longeva vida, dies darrere ha mort l'eminent Ezequiel Ander-Egg, una figura senyera i gran referent històric en el camp de l'Animació Sociocultural (ASC), a més d'altres àmbits com el treball social, l'educació popular i el desenvolupament comunitari.

Ezequiel Ander-Egg (1930-2024)

A més de formador, investigador i escriptor, va desempenyar funcions com a consultor en planificació nacional i local per a les Nacions Unides, a través de programes socials i culturals.

Va ser el promotor del Curs Iberoamericà d'ASC, amb dues edicions (1984 i 1985). L'edició de 1985 va tindre lloc a Cartagena (Múrcia).

Al llarg del seu trajecte vital i professional, a través de la seua presència en molt fòrums i, sobretot, per la seua extensa obra escrita ens va deixar tota la seua empremta a diverses generacions de professionals de l’ASC, de l'educació i del treball social.

Al País Valencià va estar present en diferents esdeveniments i anys, entre altres:

- Cursos d'ASC en l'Obra Cultural de la Caixa d'Estalvis d'Alacant i Múrcia (1977).

- Cursos d'ASC per a la Direcció General de Joventut, Esports i Desenvolupament Comunitari de la Generalitat Valenciana (1984).

- III Jornades Socioculturals "El futur de l'Animació", organitzades per l'IES Francesc Ribalta de Castelló de la Plana (1998).

- Jornades sobre ASC, organitzades per l'IES Jordi de Sant Jordi de València i l'associació professional "TotTasoc" (2005).

- XI Encontre Iberoamericà de Treball i Educació Social, organitzat per la Universitat de València (2007).

II Trobada de Professionals i Voluntaris de Joventut, organitzada per l'Ajuntament de Vila-real, a través del seu "Espai Jove" (2012).

De la seua obra escrita, es pot consultar en el portal bibliogràfic Dialnet.

De la figura i projecció d'Ezequiel Ander-Egg, es poden destacar tres facetes que ho distingien:

- La seua prolífica capacitat per a escriure, no sols en temes d'ASC, sinó també en treball social i desenvolupament comunitari, amb una gran producció de llibres i textos.

- El seu caràcter persuasiu que desprenia en comunicar i transmetre les seues reflexions, les seues vivències i, també, les seues argumentacions.

- Un formador compromés amb la causa dels drets humans, com activista que havia patit, personalment, l'agressió i la intolerància.

Amb el seu record i com a homenatge, s'extracta aquest text-poema, inserit en el seu llibre "Metodología y práctica de la Animación Sociocultural" (1983):

ANIMA ANIMADOR
...que siempre quedará alguna cosa
Si la animación es sólo una coartada para
la falta de medios
la falta de equipo
la falta de créditos
la falta de animadores
(...)
PERO...
Si la animación permite ver más claro entre la confusión,
aclarar el paisaje,
encontrar el camino
(...)
Entonces
la animación tiene un gran día por delante.
Peuple et Culture
traducción y adaptación de Carlos Peralta

Font d'informació:
Una gran part del text correspon a la presentació realitzada, per part de Ricard Català Gorgues, a la figura del conferenciant Ezequiel Ander-Egg, en les III Jornades Socioculturals "El futur de l'Animació" (Castelló de la Plana, 21 de maig de 1998)