dilluns, 21 d’agost del 2023

90n aniversari de la Colònia Escolar Valencianista

Aquest mes d'agost de 2023 es compleix el 90n aniversari de la primera Colònia Escolar Valencianista*, que va tindre lloc al paratge de l’Ermitori de Sant Pau d’Albocàsser (Alt Maestrat), del 12 d’agost a l’11 de setembre de 1933, organitzada a través de la Societat Castellonenca de Cultura, a instàncies de Gaetà Huguet i Segarra i sent president de l’entitat Salvador Guinot i Vilar.

Primera Colònia Escolar Valencianista

Per sufragar les despeses de la Colònia, l’entitat organitzadora va rebre una subvenció de quatre mil pessetes per part del Ministeri d’Instrucció Pública i Belles Arts, tal i com es pot comprovar en la “Gaceta de Madrid” del 2 d’agost de 1933: “D. Salvador Gunat (sic) Vilar, Presidente de la Sociedad de Cultura de Castellón, 4.000 pesetas, que se librarán contra la Delegación de Hacienda de Castellón a nombre de dicho Presidente”.

A la Colònia, hi van acudir vint-i-quatre xiquets de la ciutat de Castelló, seleccionats per Esquerra Valencianista Republicana (Mario Viché, Revista 'Animació', núm. 16, 2003), baix la direcció de l’insigne Carles Salvador i Gimeno i amb la col·laboració d’Enric Soler i Godes, Antoni Porcar i Candel i Francesc Boix i Senmartí, tots ells mestres en actiu i militants valencianistes.

De Francesc Boix, el primer dels quatre mestres que va morir i molt prompte, hi coneguem una primera crònica de la Colònia, publicada al “Diario de Castellón”, en la seua edició del 18 d’agost, es a dir, durant el primers dies, de la que es transcriu una part de forma literal: “En Sant Pau (Albocàcer), lloc de quietud i remans de pau per a l’esperit, s’hosteja enguany la primera Colonia de la Castellonenca de Cultura; sota el porxets centenaris de l’ermitori; vint-i-quatre xiquets de la ciutat reben a la vegada que besos del sol, caricies del vent de muntanya i abundant i sustanciós aliment per al cos, llisóns de Patria i cultura nostrada”.

De la vida de la Colònia, sabem, sobretot, a partir dels testimonis escrits per part d’Enric Soler i Godes, uns molt pròxims a les dates de la Colònia, altres més llunyans en el temps.

El primer testimoni de Soler i Godes va quedar plasmat en la revista nacionalista “El Camí”, núm. 78, del 2 de setembre de 1933, escrit a Sant Pau d’Albocàsser, encara durant el funcionament de la mateixa Colònia, on podem delectar-nos amb l’entusiame que es transmés i també una certa emotivitat de tot allò que es viu i es fa a la Colònia:

“Juguen i treballen tots el infants sense escarot, amb silenci, com s’ha creat i com va sortir la Colònia de Castelló.

Alternem la tasca i l’esplai sense donar-se compte, ja que juguen treballant i treballen jugant.

Cants, excursions, passeig amb explicacions i lliçons ocasionals, visites, converses, jocs, gimnàstica, contes i narracions, tot amb una caire senzill i de passar l’estona fa agradosa la tasca diària vessant d’amor a la Pàtria.

Moments sublims al matí i vesprada, a l’hissar la nostra senyera, mentres la xicalla canta entusiamada el Vent de Ponent.

I després, les menjades amb ells, en aquelles cares de joia; les xarratoles sota l’alzina en el bosc, i el silenci general al començar el conte, que amb tanta insistencia han demanat tots a la vegada”.

En aqueix mateix article, Soler i Godes ens trasllada el quefer de cadascú dels mestres: Carles Salvador donava les Lliçons de Llenguatge, reforçant el vocabulari i la gramática valenciana (una experimentació dels seus cursos de valencià?); Francesc Boix explicava, de manera pràctica, Història Natural, replegant els xiquets, a les rodalies de Sant Pau, minerals, plantes i insectes per a fer una mena de Museu Natural; Antoni Porcar, “esperit selecte i ple d’entusiame per les coses de la Pàtria”, explicava Història de l’Art Valencià, i d’ell mateix diu que feia un curset d’Història del País Valencià.

Tot allò, Soler i Godes va tornar a rememorar-ho cinquanta anys després, amb un article publicat en el “Periódico Mediterráneo”, de l’1 de setembre de 1983, on es fa també ressó de l’aniversari de les Normes de Castelló (1932) i de la II Setmana Cultural Valenciana (1933), celebrada vespres de la Colònia Escolar Valencianista, durant el mes de juliol a València.

*Extracte del text (corregit i adaptat): "Exposició temporal sobre la Primera Colònia Escolar Valencianista" (2013)

Fonts d'informació